Credits: Mark de Blok / MAXCredits: Mark de Blok / MAX

Dokter Deen: seizoen 1

door • 18/11/2013 • RecensiesReacties (0)611

Cast Monique van de Ven, Pleuni Touw, Markoesa Hamer, Jelle de Jong, Lisa Smit, Leopold Witte, Liz Snoijink, David Lucieer en Benja Bruijning
Genre Drama
Speelduur 50 minuten
Aantal afleveringen 10
Zender Nederland 1 (Omroep MAX)

Plot 
Maria Deen (Monique van de Ven) woont met haar gezin op Vlieland, waar ze de lokale arts is. Ze heeft een praktijk aan huis, met apotheek en operatiekamer voor kleine ingrepen, maar voor de lokale bevolking betekent zij veel meer dan dat. De serie vertelt eilandverhalen door middel van het werk van Maria Deen, maar we volgen ook haar persoonlijke leven. Zo is haar ex al jarenlang vermist, heeft ze drie kinderen met ieder hun eigen problemen en probeert ze een relatie aan te gaan met Oscar (Leopold Witte). Maar op dit kleine eiland weet iedereen al gauw alles van elkaar.

Memorable quote Oma Deen tegen de zwangere Wendy: “Van wie is het?” Wendy: “Dat weet ik niet. ” Oma: “Ha, je hebt last van jeugddementie.”

Opvallend Monique van de Ven speelt dokter Deen, die gebaseerd is op de echte dokter Deen van Vlieland. Deze dokter was eigenlijk een man. Voor de lokale krant schreef hij columns over zijn werk als eilanddokter, maar geen van deze columns werd gebruikt voor de verhalen in de serie.

Hoe zit het in elkaar? 
Dokter Deen speelt zich af op het kleine waddeneiland Vlieland. In de zomer barst het er van de toeristen, maar als zij na het hoogseizoen het eiland verlaten hebben blijft er een handjevol vaste bewoners achter. Op het eiland is er geen ziekenhuis, maar slechts een dokter: Dokter Deen. Zij is niet alleen huisarts, maar ook nog eens verloskundige, tandarts, psychiater, dierenarts én maatschappelijk werkster. Elke aflevering focust zich op een medisch verhaal van een patiënt, die erg van elkaar verschillen. Naast de losse patiënten leren we door het hele seizoen heen de hoofdpersonen beter kennen.

Waarom wel? Dokter Deen is een prachtige serie om te zien. We zien al het moois dat Vlieland te bieden heeft en dat is voor veel kijkers dan ook erg herkenbaar. De serie is dan ook een absolute aanrader voor vaste eilandgasten. Maar ook voor wie niet bekend is met het eiland is de serie de moeite waard. Hoofdpersoon Maria Deen is heerlijk herkenbaar: ze is lekker gewoon en daardoor voelen de verhalen echt aan. Het verhaal van de dementerende oma Femke is erg aandoenlijk en laat ons meeleven met de familie Deen.

Waarom niet? Wij zijn niet echt de doelgroep van Omroep MAX, en dat is zo af en toe best te merken. De leader is best stoffig, de verhalen zijn soms wat saai en er zit weinig beweging in. Ook hebben we al een flink aantal continuïteitsfoutjes gespot. Bovendien is de zwangerschap van de maagdelijke Wendy wel heel ongeloofwaardig!  Hetzelfde geldt voor het paard dat uit zichzelf hulp gaat halen en Maria’s voor dood verklaarde ex die na jaren vermist te zijn ineens komt opdagen.

Blijven kijken?
 Ja. Het tempo ligt niet heel hoog, maar dat is ook wel lekker tussen al die drukke series door. We voelen ons inmiddels helemaal thuis bij de familie Deen!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.