Credits: BBC OnceCredits: BBC Once

Doctor Who: seizoen 8

door • 24/12/2014 • RecensiesReacties (0)438

Cast Peter Capaldi, Jenna-Louise Coleman en Samuel Anderson
Genre Sci-fi/drama
Speelduur 45 minuten
Aantal afleveringen 12
Zender BBC One (Engeland) BBC America (Amerika)

Plot Met de gulle gift van de Time Lords, een nieuwe levenscyclus, kon The Doctor alsnog aan de dood ontsnappen en een nieuw gezicht aannemen. The Doctor (Peter Capaldi) veranderde van jongeman in een oude man met enorme, norse wenkbrauwen en een Schots accent. Clara (Jenna-Louise Coleman) kan er niet goed aan wennen en weet niet meer of The Doctor nu nog wel de man is die ze kende.

Memorable quote Clara Oswald: “You asked me if you were a good man, and the answer is I don’t know. But I think you try to be and I think that’s probably the point.”

Opvallend William Hartnell is de eerste acteur die The Doctor in Doctor Who vertolkte. Hij was op dat moment 55 jaar oud. Peter Capaldi, ook 55, is de eerste Doctor in de nieuwe, tweede cyclus. Hartnell en Capaldi zijn beide even oud als ze aan het begin staan van een nieuwe levencyclus van The Doctor.

Hoe zit het in elkaar? The Doctor is een (inmiddels) 1200 jaar oude Time Lord die kan veranderen van gezicht als de dood nadert, en reist in tijd en ruimte. Hij reist rond in een TARDIS (Time And Relative Dimension In Space), die eruit ziet als een blauwe telefoonbox uit de jaren ’50 in Engeland. Zijn thuisplaneet Gallifrey is vernietigd in de laatste grote Time War tussen de Time Lords en de Daleks, de aardsvijand van de Time Lords. The Doctor reist vrijwel altijd samen met een reisgenoot, meestal iemand die hij oppikt van de Aarde.

Waarom wel? Na Matt Smith, de jongste acteur die tot nu toe The Doctor heeft vertolkt, is Peter Capaldi precies wat de serie nodig heeft. Een oudere Doctor, terug naar zijn roots: een rasechte aliën. Clara en deze Doctor hebben een betere chemie dan ooit tevoren en eindelijk krijgt Clara het karakter dat ze in het vorige seizoen miste. Ze wordt baziger, sarcastischer en menselijker door haar emoties. En dat is precies wat zo goed werkt met deze donkere en, af en toe, gevoelloze Doctor. Daarnaast verwelkomt Doctor Who een fantastisch nieuwe schrijver, die de beste afleveringen van dit seizoen heeft geschreven: Jamie Mathieson. Hij weet spanning, humor en sciencefiction fantastisch te combineren. En hij haalt fans subtiel terug naar de eerste seizoenen van de NewWho (“are you my mummy?”). Dat waarderen wij ontzettend.

Waarom niet? Peter Capaldi verdient meer schrijftalent dan hij dit seizoen heeft gekregen. Steven Moffat mag volgens ons met pensioen: hij is altijd beter geweest in het schrijven van losse afleveringen dan in het runnen van de show. Capaldi is een fantastische acteur en zet een verfrissende Doctor neer die meer verdient dan de ingewikkelde, maar tegelijkertijd zwakke verhaallijnen van Moffat. Daarnaast zullen wij ons hart ophalen als Clara (hopelijk spoedig) vertrekt. Ze mag dan meer body hebben gekregen dit seizoen, ze is nog steeds een reisgenoot die we liever zien gaan dan komen. Naast een nieuwe Doctor (Capaldi), zou een nieuwe metgezel en een nieuwe showrunner Doctor Who waarschijnlijk veel goed doen.

Blijven kijken? In de hoop van een betere toekomst: jazeker. Capaldi is een waardige Doctor, waar we graag meer van willen zien. De nieuwe schrijver Jamie Mathieson geeft een nieuwe boost aan Doctor Who en we hopen zijn talent in seizoen negen ook terug te zien. Na 50 jaar Doctor Who kunnen we natuurlijk moeilijk nu opeens de handdoek in de ring gooien.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.