Credits: Jim Fiscus / ShowtimeCredits: Jim Fiscus / Showtime

Dexter: van Ice Truck Killer tot Psychopath Wisperer

door • 23/07/2013 • FeaturesReacties (0)609

Jammer voor alle fans: de  bloedstollende en spraakmakende serie Dexter stopt binnenkort na acht onvoorspelbare seizoenen. Tijd voor ‘a walk down memory lane’. Wat waren de hoogtepunten? En niet onbelangrijk: hoe loopt het af? Met de schrijvers van Dexter weet je het namelijk nooit.

Enigszins met tegenzin begon ik ooit aan Dexter. Wie is die creep in wiens hoofd wij zitten? Waarom kickt hij op het werk van seriemoordenaars? Beter nog: waarom vermoordt hij zonder blikken of blozen de ene bad guy na de andere? Maar het duurde niet lang voordat ik op het puntje van mijn stoel zat, hopend dat Dexter (Michael C. Hall) niet ontmaskerd zou worden.

De hoogtepunten
In seizoen één gaat Dexters leventje precies zoals hij het wil: een succesvolle baan als bloedspetteranalist bij de recherche van Miami, een lief vriendinnetje (Julie Benz) en een goede relatie met zijn zus Debra (Jennifer Carpenter). Niets staat hem in de weg om volgens zijn stiefvaders code de ene na de andere aan justitie ontsnapte moordenaar om te leggen. Maar dan moet hij een zaak onderzoeken die wel heel dichtbij huis komt: The Ice Truck Killer. Wat blijkt? Het is zijn ontspoorde broer die net als hij het bloederige pad is ingeslagen nadat zij als jonge kinderen getuige waren van de moord op hun moeder. Drie dagen lang zaten ze midden in een plas bloed in een container, totdat politieagent Harry Morgan (James Remar) hen vond. Ineens weet Dexter wie zijn moeder is en waar zijn moorddrang vandaan komt.

Nog een hoogtepunt uit de show is eigenlijk heel seizoen vier: The Trinity Killer, fantastisch gespeeld door John Lithgow. Met recht won hij in 2010 een Golden Globe en een Emmy voor zijn bijrol. Deze mysterieuze moordenaar kiest zijn slachtoffers uit in rijtjes van drie: een jonge vrouw, een moeder en een volwassen man die hij volgens vaste patronen ombrengt. Maar tot Dexters fascinatie lijkt de Trinity Killer, Arthur Mitchell, er ook een succesvol gezinsleven op na te houden. En laat Dexter nou nodig opvoedadvies nodig hebben; samen met Rita heeft hij intussen de kleine Harrison gekregen. Tijd om contact te leggen. Maar dit loopt verschrikkelijk af: in de allerlaatste minuut van het seizoen, al na het vermoorden van Trinity, vindt Dexter zijn vrouw leeggebloed in bad.

Een ander memorabel moment is het einde van seizoen zes als Debra, inmiddels opgeklommen tot luitenant van het politieteam, Dexter vindt in een verbannen kerk. Hij staat op het moment om de dader achter meerdere religieuze moorden, Travis Marshall, met een mes te doorklieven als Debra binnenkomt (zie video). Oeps. Vanaf dat moment staat alles op zijn kop. Gaat Debra hem aangeven of niet?

In seizoen zeven is dan ook het hek van de dam. Debra bewaart Dexters geheim, maar puur omdat ze meer voor hem voelt dan broederliefde. Rechercheur LaGuerta (Lauren Vélez) krijgt sterke vermoedens over Dexters echte bestaan en begint een onderzoek. Uiteindelijk loopt het zo uit te hand dat Debra uiteindelijk LaGuerta doodschiet om Dexters hachje te redden.

Seizoen acht
Dit seizoen pikt de draad weer op zes maanden na de dood van LaGuerta. Dankzij Dexters expertise lijkt het erop alsof een beruchte gangster haar heeft vermoord, maar dat betekent niet dat Debra kan leven met wat ze gedaan heeft. Ze neemt ontslag, gaat flink aan de drank en wilt niets meer met Dexter te maken hebben. Ondertussen ontmoet Dexter de beroemde psychologe en “psychopaatfluisteraar” Dr. Evelyn Vogel (Charlotte Rampling) die veel van hem blijkt af te weten; zij is namelijk het brein achter Harry’s code. En ze is trots op haar creatie..

Het is bijna onmogelijk om een voorspelling te doen over de afloop van Dexter. Nu we weten dat dit het laatste seizoen is, kan namelijk alles gebeuren. Debra vermoordt Dexter? Dexter vermoordt Vogel en Debra? Dexter wordt ontmaskerd? Of zal hij zelfmoord plegen om Debra te redden? Of komt zijn ex-liefje Hannah McKay terug om wraak te nemen? Eén ding is in elk geval zeker: Dexter neemt afscheid met een knal. All bets are off!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.