FRIENDS, seizoen 5

De ondergang van de sitcom

door • 01/08/2013 • FeaturesReacties (0)480

Het lijkt zo kort geleden dat komedie met series als Friends en Seinfeld op zijn absolute hoogtepunt was. Het geluid van een ingeblikte lach onder elke grap roept dan ook nostalgische gevoelens op. Want wanneer was de laatste keer dat we een goede sitcom zagen?

Situation comedy, afgekort tot sitcom, is een komediegenre dat door drie elementen gekenmerkt wordt. De personages delen 1. een omgeving, denk aan het koffiehuis uit Friends, waarin ze 2. grappen maken over elkaar en zichzelf aan de hand van wat ze meemaken. Deze shows worden 3. opgenomen voor een live-publiek, wiens lach je hoort in de uitzendingen.

In de afgelopen tien jaar zijn series zo erg veranderd, dat er voor de goede oude sitcom geen ruimte meer lijkt te zijn. In de jaren ’90 leek de sitcom niet weg te denken uit het televisielandschap, met series als Friends, Seinfeld, The Fresh Prince of Bel-Air, That 70’s Show en Everybody Loves Raymond. Maar vandaag de dag zijn de sitcoms nog op één hand te tellen.

Hoe komt dat? Het simpele antwoord: sitcoms zijn gewoon niet goed meer. Moderne sitcoms halen bij lange na het niveau van hun voorgangers niet. Dit komt omdat ze vaak van de traditionele sitcom-formule afwijken. Zo gebruikt How I Met Your Mother geen live-publiek, maar een lachband. Hierdoor kunnen de makers meer decors gebruiken, en bijvoorbeeld ook buiten filmen, maar dit zorgt er ook voor dat het gevoel anders wordt. Een sitcom draait om zijn herkenbaarheid. In locaties, maar ook in grappen. Zo zijn running gags heel belangrijk.

Een andere serie die dicht bij een traditionele sitcom komt, is The Big Bang Theory. Echter, deze serie heeft in de loop van de seizoenen aan kwaliteit in geboet, voornamelijk omdat ze een cruciaal onderdeel vergaten: de kracht van de sitcom zit hem in de band die het publiek met de personages heeft. Het is een genre dat door de karakters gedreven wordt. De personages moeten daarom altijd herkenbaar blijven voor de kijkers en zich bovendien blijven ontwikkelen, zoals in elke goede serie. In plaats daarvan leunde Big Bang op een gimmick, nerds die niet functioneren in het dagelijks leven, waar de rek nu toch al enige tijd uit is.

Maar het grootste verschil tussen sitcoms van vroeger en die van nu lijkt hem te zitten in de humor. En dan voornamelijk de hoeveelheid humor. Een goede sitcom wordt gestuwd door een, hoe dun dan ook, overkoepelend verhaal. Moderne sitcoms lijken dit óf helemaal niet te snappen, waardoor hun serie uiteindelijk nergens om draait en nergens naartoe beweegt, óf veel te serieus te nemen, waardoor het drama-element de overhand krijgt, en het dus een dramaserie in plaats van een komedie wordt.

Maar uit de as van de sitcom groeien nieuwe komedies. Komedies die niet het vaste format van de sitcom volgen, maar overduidelijk door het genre beïnvloed zijn. Series als Arrested Developement, Modern Family, Parks and Recreation, Community en New Girl hebben de afgelopen jaren laten zien dat komedie is geëvolueerd. Deze series gebruiken vaak een aspect van de klassieke sitcom, maar vullen dit aan met hun eigen creativiteit. Zo blijft soms de stijl bewaard, soms de humor en soms de locatie.

De legacy van de sitcoms zal nieuwe komedies blijven beïnvloeden, uiteindelijk zorgend voor betere series. En misschien, op een mooie dag, keert de sitcom in al zijn oorspronkelijke glorie terug, Maar tot die tijd zetten wij nog een dvd’tje van Friends op.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.