Credits: Victor ArnoldsCredits: Victor Arnolds

De Fractie: pilot

door • 14/01/2015 • RecensiesReacties (0)843

Cast Joris Smit, Han Kerckhoffs, Sandra Mattie, Tijn Docter, Marie-Louise Stheins, Mads Wittermans en Nadia Amin
Genre Drama/politiek
Speelduur 29 minuten
Première 12 januari 2015
Zender NPO2 (VPRO)

Plot Tijdens het kerstreces stapt jonge politicus Tim Snel (Joris Smit) over naar de VPN (De Vrijzinnige Partij Nederland), nadat hem dat gevraagd is door partijleider Jan Leusingh. Hij is blij met de overstap van het ambitieuze kamerlid, maar niet iedereen zit op de nieuwkomer te wachten.

Opvallend De Fractie combineert fictie met feiten. Zo is de partij waar het in de serie om draait verzonnen, maar alle andere politieke partijen bestaan wel echt. Ook zien we bestaande media zoals NOS en RTL voorbij komen en worden er actualiteiten in de serie verweven.

Waarom wel? Dat politieke series het goed doen op televisie, hoeven wij jullie natuurlijk niet meer te vertellen. We zijn daarom ook blij dat de NPO (na miniserie De Deal vorig jaar) weer een kans waagt. Het concept is dan ook interessant, een serie waarin fictie en realiteit in elkaar overlopen. Zo wordt bijvoorbeeld de aanslag op Charlie Hebdo even aangehaald in de pilot. Die actualiteit geeft de serie toch enige urgentie en maakt het wat interessanter. Ook zijn we benieuwd om hoe er verder omgegaan zal worden met de bestaande politieke partijen, want de naam Rutte wordt in de pilot al enkele keren genoemd. De Fractie maakt ook goed gebruik van nieuwe media, met een interactief scherm tijdens de partijvergadering en het visueel maken van berichtjes die de fractieleden heen en weer sturen, al is dat wel een beetje afgekeken van House of Cards.

Waarom niet? Dat de serie al voor het uitzenden van de pilot meerdere malen vergeleken werd met Borgen of zelfs het Nederlandse antwoord daarop werd genoemd, snappen wij totaal niet. Als echte Borgen-fans zijn we haast beledigd dat iemand de twee series ook maar in dezelfde zin durft te noemen. De Fractie kan namelijk echt niet aan de Deense dramaserie tippen. Dat zit ‘m vooral in de houterige dia- en monologen en de manier waarop die door de acteurs overgebracht worden. Het acteerwerk is tenenkrommend en vaak klinkt het helaas alsof de acteurs hun teksten letterlijk van papier oplezen. Al denken wij dat de meeste acteurs beter kunnen, want het lijkt vooral aan het schrijfwerk te liggen. De ‘iedereen moet kansen krijgen’-speech aan het einde van de pilot is niet om aan te horen; zo gemaakt. Wij snappen best dat het enigszins de bedoeling is om de politici op een bepaalde manier te laten overkomen, maar dit kan niet de bedoeling zijn. Misschien had de serie dan toch wat bekende namen kunnen gebruiken, want er is geen enkele acteur die indruk op ons maakt.

Blijven kijken? Gezien we denken dat het niet slechter kan, en het concept wel interessant is, geven we De Fractie nog een kans. Maar als de tweede aflevering van hetzelfde niveau is, haken we daarna toch echt meteen af.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.