Credits: VARACredits: VARA

De Deal: miniserie

door • 08/03/2014 • RecensiesReacties (2)787

Cast Carolien Spoor, Jacob Derwig, Bart Klever, Achmed Akkabi en Nienke Römer
Genre Thriller/politiek
Speelduur 50 minuten
Aantal afleveringen 3
Zender Nederland 2 (VARA)

Plot André Wouters (Jacob Derwig) staat op het punt de verkiezingen te winnen met zijn Vrijheidspartij. Jonge journaliste Fenna Zielhorst (Carolien Spoor) infiltreert een aantal weken voor de verkiezingen in de partij om zo te ontdekken welke ‘politieke deal’ hierachter zit. Maar hoe dichter ze bij de verkiezingen komen, hoe meer Fenna persoonlijk verstrikt raakt in een web van leugens en de strijd om macht.

Memorable quote Sibrandi tegen Fenna: “De enige plek waar wij hem kunnen treffen is in zijn clandestiene financiering. Wat is de deal?”

Opvallend Het Nederlandse politieke systeem is duidelijk een inspiratiebron geweest voor deze serie. De Vrijheidspartij zou de Partij van de Vrijheid kunnen zijn en Wouters lijkt in zijn ideeën op Wilders. Daarbij heeft De Deal qua gebeurtenissen ook wat weg van de werkelijkheid, en zelfs iets wat voor de serie verzonnen was, gebeurde tijdens draaidagen ineens in het echt.

Hoe zit het in elkaar? De drie afleveringen spelen zich allemaal af voor de verkiezingen, en zijn ingedeeld in weken. In feite tellen ze af. Er zijn gebeurtenissen zes weken voor de verkiezingen, vier weken, twee etc. Hoe minder tijd tot de verkiezingen, hoe meer de tijd begint te dringen en hoe spannender het wordt.

Waarom wel? De serie geeft een kijkje achter de schermen van de politiek. Waar in het ‘echt’ alles achter gesloten deuren blijft, krijgt de kijker hier alles te zien. Dit is spannend en die spanning wordt naarmate de serie vordert snel opgebouwd. Daarbij zit het verhaal van de serie goed in elkaar. Het is ingewikkeld genoeg om je als kijker uit te dagen en er zelf over na te denken, maar het blijft begrijpelijk en goed te volgen. Ook zitten Jacob Derwig en Carolien Spoor goed in hun rol als politicus en journaliste: de chemie tussen hen is echt te voelen.

Waarom niet? Wij moesten er in de eerste aflevering nogal inkomen. Het begint niet heel spectaculair en voor een miniserie met drie afleveringen moet het bijna wel meteen spannend zijn. Je zou hierdoor snel af kunnen haken. Daarbij doen sommige locaties nogal gemaakt aan; het kantoor van de Vrijheidspartij bijvoorbeeld, of de ontmoetingsplaatsen van Fenna en Sibrandi – altijd in het bos.

Blijven kijken? Een vervolg komt er niet omdat het een miniserie is, maar De Deal is absoluut de moeite waard om te kijken.

Gerelateerde berichten

2 Responses to De Deal: miniserie

  1. Het spijt me dat ik het moet zeggen maar ik vond het een uiterst slechte aflevering. Ben dan ook helemaal niet benieuwd hoe het gaat aflopen. Slecht scenario, slechte acteurs behalve Derwig maar die was maar kort in beeld, slecht gefilmd en slecht geluid.

  2. Régine Bijl zegt:

    Saai en waar keek ik eigenlijk naar??.. zeer matige en geforceerd aandoende dialogen, met op de achtergrond dreigende muziek om de spanning op te voeren..maar … het is totaal niet spannend, Jacob Derwig is ongeschikt voor de figuur van Wouters, en trouwens ik hoor die stem al zo vaak op radio reclame..ik haak af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.