Credits: The CWCredits: The CW

Cult: pilot

door • 20/02/2013 • RecensiesReacties (0)369

Cast Matthew Davis, Jessica Lucas, Robert Knepper, James Pizzinato, Alona Tal en Marie Avgeropoulos
Genre Thriller/mysterie
Speelduur 42 minuten
Première 19 februari 2013
Zender The CW (Amerika)

Plot Billy Grimm (Robert Knepper) is de hoofdrolspeler in de succesvolle misdaadserie Cult, maar rondom dat programma hangt een verdachte sfeer. De aan lager wal geraakte journalist Jeff Sefton (Matthew Davis) moet op zoek naar zijn voormalig drugsverslaafde broertje Nate (James Pizzinato), die verdwijnt nadat hij compleet overstuur gewaarschuwd heeft voor de serie. Samen met Cult-redactrice Skye (Jessica Lucas) gaat Jeff op onderzoek uit, maar de fanatieke fans zitten overal.

Opvallend Zeven jaar geleden mocht bedenker Rockne S. O’Bannon deze serie al maken voor The WB, de voorloper van The CW. De serie werd toen op het laatste moment gecanceld, nog voor er een minuut was uitgezonden. Inmiddels heeft de zender een nieuwe naam en management en is het licht aangepaste Cult alsnog in première gegaan.

Waarom wel? Het idee van een serie in een serie is veelbelovend. De regisseur haalt een paar leuke trucjes uit bij het switchen tussen het hoofdverhaal en de serie. Verder zien we weinig redenen tot het aanbevelen van Cult aan wie dan ook. Of het moet zijn dat je een extreem groot fan bent van Matthew Davis, die in The Vampire Diaries de rol van Alaric Saltzman speelt.

Waarom niet? De uitvoering is dramatisch. Het plot wordt voorgekauwd op een kinderlijke manier die grenst aan belediging van de kijker. Herhaaldelijk ook nog, alsof we naar een graaf uit Sesamstraat kijken die een poging doet ons tot tien te leren tellen. De B-film-achtige stijl en dito acteerprestaties zouden bij de serie in de serie nog verdedigd kunnen worden als zijnde een eerbetoon aan het genre. Ook in het hoofdverhaal is het vergeefs zoeken naar enige diepgang.

Blijven kijken? Nee, we kunnen onze tijd wel beter besteden. Kijk liever naar The Following met Kevin Bacon. Die serie gaat ook over een geniale gek met een groep gevaarlijk loyale volgers, maar daar zit wel een boeiend verhaal in (met een spanningsboog en hier en daar een verrassende wending). Cult is alleen voor jou als je die concurrent iets te heftig vindt en niet al te zwaar tilt aan slappe verhaallijnen vertolkt door middelmatige acteurs.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.