Credits: AVROCredits: AVRO

Charlie: seizoen 1

door • 16/05/2013 • RecensiesReacties (0)594

Cast Halina Reijn, Benja Bruijning, Katja Schuurman, Nasrdin Dchar, Joke Emmers, Ali Ben Horsting, Tibor Lukács, Ellis van den Brink en Rick-Paul van Mulligen
Genre Drama
Speelduur 25 minuten
Aantal afleveringen 10
Zender Nederland 3 (AVRO)
Awards Geen

Plot Charlie (Halina Reijn) is een verpleegster op de spoedeisende hulp die een dubbelleven leidt. In het ziekenhuis is ze een zakelijke, krachtige, maar drugsverslaafde verpleegster. Ze heeft een stiekeme verhouding met de apotheker van de afdeling, die haar van medicijnen voor eigen gebruik voorziet. In haar andere leven is ze getrouwd en moeder van twee kinderen. In de loop van de serie gaan deze twee levens steeds meer in elkaar overlopen en moet Charlie voortdurend moeite doen om haar geheimen te bewaren.

Memorable quote Dr. van Haeften: “Als ik ongemakkelijk word, dan neig ik naar ongepaste seksuele aanrakingen. Het is een soort Gilles de la Tourette.”

Opvallend Erg opvallend in de serie is dat Charlie nogal wat onethische beslissingen neemt en vaak voor eigen rechter speelt. Niet alleen werkt ze onder invloed van drugs, maar iemand die geen donorcodicil heeft, verklaart ze zelf maar tot donor, alsof het niets is. Het afgesneden oor van een criminele patient die ze niet zo aardig vindt, spoelt ze door de wc, terwijl dat oor er eigenlijk best nog aangezet had kunnen worden. Toch heeft Charlie het hart op de goede plaats en probeert ze met haar beslissingen altijd andere patiënten beter en gelukkiger te maken.

Hoe zit het in elkaar? Door de bijzondere cinematografie en montage onderscheidt Charlie zich van veel andere Nederlandse series. Vooral in de scènes waarin Charlie drugs gebruikt, lopen de beelden apart in elkaar over en zijn ze vertraagd. Ook wordt er dan gebruik gemaakt van bijzondere lichtbronnen en kleurenfilters.

Waarom wel? De cast, bestaande uit onder andere grote namen als Halina Reijn en Benja Bruijning, levert erg overtuigend acteerwerk. De rauwe humor is verrassend en anders dan we van veel series gewend zijn. Tijdens de behandeling van een gewonde patiënt wordt er door de doktoren rustig over liefdesproblemen gebabbeld en maken ze grove grappen. Ook de eerder genoemde cinematografie en montage maakt Charlie een sterke serie.

Waarom niet? Charlie is een remake van de Amerikaanse serie Nurse Jackie. Het script is bijna letterlijk gekopieerd en dat is toch wel een punt van kritiek. Wie het eerste seizoen van Nurse Jackie al gevolgd heeft, hoeft eigenlijk niet meer naar deze serie te kijken.

Blijven kijken? Charlie is een vernieuwende ziekenhuisserie, die drama perfect combineert met zwarte en satirische humor. Ondanks dat de serie goed werd ontvangen, zijn de kijkcijfers niet al te best. Wij hopen dat de AVRO de serie toch een tweede seizoen geeft.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.