Credits: SVTCredits: SVT

Bron/Broen: seizoen 2

door • 30/03/2014 • RecensiesReacties (0)411

Cast Sofia Helin, Kim Bodnia, Dag Malmberg, Rafael Pettersson, Puk Scharbau, Sarah Boberg, Lars Simonsen, Henrik Lundström en Vickie Bak Laursen
Genre Drama
Speelduur 58 minuten
Aantal afleveringen 10
Zender SVT1 (Zweden) DR1 (Denemarken)
Awards Een Robert voor Beste Actrice (Sofia Helin), Beste Acteur (Kim Bodnia) en Beste Vrouwelijke Bijrol (Camilla Bendix)

Plot Een schip, zonder crew, botst op de Sontbrug tussen Zweden en Denemarken. Aan boord bevinden zich wel enkele Zweedse en Deense jongeren, vastgeketend in het vrachtruim. Iemand wil de aandacht richten op de milieuproblematiek en de geketende jongeren zijn pas het begin. Saga Norén (Sofia Helin) en Martin Rohde (Kim Bodnia) krijgen wederom de leiding in het onderzoek.

Memorable quote Saga Norén: “Most people use the word interesting when they don’t like something, but don’t want to say it.”

Opvallend Er zijn maar liefst twee remakes gemaakt van de Scandinavische serie. In de Amerikaanse versie, The Bridge, wordt er een lijk gevonden op de grens van Mexico en de Verenigde Staten. De Frans-Britse productie heeft de Kanaaltunnel als plaats delict gekozen en daarom heeft die serie dan ook de naam The Tunnel gekregen.

Hoe zit het in elkaar? Bron/Broen is een Zweeds-Deense coproductie en de serie speelt zich dan ook in beide landen af. De Sontbrug verbindt de Zweedse stad Malmö met het Deense Kopenhagen en de personages rijden continu heen en weer. Het ene moment speelt alles zich af in Denemarken en het volgende moment bevinden we ons weer in Zweden. Als doorsnee Nederlander heb je het totaal niet in de gaten, maar de serie is ook tweetalig. De Denen spreken gewoon Deens en de Zweden Zweeds. 

Waarom wel? De beste misdaadseries komen uit Scandinavië en dat bewijst ook dit seizoen van Bron/Broen weer. Er lijkt een groengrijs filter over elk beeld te zijn gelegd, waardoor de mysterieuze en grauwe sfeer versterkt wordt. Daarnaast is het acteerwerk en de chemie tussen de karakters van ontzettend hoog niveau. Kim Bodnia geeft emotie en diepte aan zijn personage Martin Rohde en de empathieloze Saga is onbedoeld komisch. Sofia Helin speelt het personage met asperger met verve. De plot is ook heel sterk, iedere aflevering smaakt naar meer, en we willen niets liever dan samen met onze favoriete speurneuzen het mysterie oplossen. Oh, we willen ook nog even de openingscredits noemen, daar blijven we van genieten.

Waarom niet? De plot is heel sterk, maar de vele subplotjes maken het geheel soms wat chaotisch. Wij waren zo nu en dan even de weg kwijt, wanneer er wéér een nieuw personage ter tonele verscheen. Omdat de serie tweetalig is, en wij geen van deze talen spreken, is het ook erg jammer dat de woordgrapjes vaak volledig langs ons heen gingen. Voor de Denen en Zweden zijn de taalfoutjes vast heel komisch, maar wij horen het verschil tussen de twee talen niet eens.

Blijven kijken? Na iedere aflevering snakken wij naar meer. Daarnaast beantwoordt dit seizoen ook niet al onze vragen, dus kom maar op met dat derde seizoen!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.