Credits: SVTCredits: SVT

Bron/Broen: seizoen 1

door • 15/12/2013 • RecensiesReacties (0)942

Cast Sofia Helin, Kim Bodnia, Dag Malmberg, Rafael Pettersson, Puk Scharbau, Sarah Boberg en Lars Simonsen
Genre Drama
Speelduur 58 minuten
Aantal afleveringen 10
Zender SVT1 (Zweden) DR1 (Denemarken)
Awards Nominatie BAFTA TV Award voor Best International Television Series

Plot De Øresundsbron brengt je van Denemarken naar Zweden. Dwars over deze brug ligt de grens van beide landen. En precies daar wordt het lichaam van een dode Zweedse politicus gevonden. De benen in Denemarken en het bovenlichaam in Zweden. De politiekorpsen moeten samenwerken en dus worden de Zweedse Saga Norén (Sofia Helin) en de Deense Martin Rohde (Kim Bodnia) aan de zaak gekoppeld.

Memorable quote Daniel: “How will you get me out of this bomb-car?”
Saga: “I don’t know, that’s not my job. Now, do you know Kerstin Ekwall?”

Opvallend De Zweedse Saga lijkt Asperger te hebben, wat haar niet de makkelijkste maakt op sociaal gebied. Dit zorgt echter wel voor ontzettend veel lachwekkende momenten. Martin blijft een keer slapen bij Saga, zo kan hij makkelijker verder werken aan de zaak. Dan gaat de deurbel. Saga doet open en neemt iemand mee naar binnen: “Dit is Anton, ik heb soms seks met hem. Zijn vrouw heeft hem eruit getrapt en daarom blijft hij nu ook slapen.” Juist deze grappige stukjes zorgen dat de serie perfect in balans is tussen spanning en vermaak.

Hoe zit het in elkaar? Bron/Broen weet precies hoe het jou als kijker op het verkeerde been kan zetten. De vele personages zijn allemaal interessant en zijn daardoor ook nog eens even verdacht. Daarbij zien sommige mensen er van nature al uit als een moordenaar, maar iemands uiterlijk is uiteraard geen bewijs. Saga en Martin hebben beide hun eigen kijk op de zaak. Met haar directe aanpak en met de mensenkennis van Martin komt het duo steeds dichterbij de oplossing. Of komt die oplossing nou juist naar hen toe?

Waarom wel? Het crime-genre is een lastige, maar Bron/Broen weet er uitstekend mee om te gaan. De sfeer die de serie ademt, is zoals wij die graag zien: duister, angstaanjagend, spannend met net dat beetje humor. Het verhaal grijpt ons echt. Het oplossen van een mysterie is een kwaliteit die wij hoopten te hebben voordat we bij de laatste aflevering waren. Maar wellicht de belangrijkste reden om te kijken is het realisme. Geen gedoe met snelle DNA-onderzoeken of ingezoomde super scherpe foto’s, maar gewoon kwaliteitswerk van de politie.

Waarom niet? Als we eerlijk moeten zijn, moeten we ons er wel toe zetten om tien afleveringen naar een vreemde taal te luisteren. Zodra je gewend bent dat alles klinkt als in de IKEA, kan je rustig doorkijken. En dat doorkijken kan je maar beter serieus nemen. Deze serie neemt je namelijk in de houdgreep en laat pas los na de tiende aflevering. Begin er dus alleen aan als je een weekend de tijd hebt.

Blijven kijken? De moord en chaos van seizoen één is misschien wel opgelost, maar dat betekent niet dat het verhaal voor seizoen twee op is. De chemie tussen Saga en Martin vraagt om meer delicten, om meer verhalen en vooral om meer afleveringen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.