Credits: Shine InternationalCredits: Shine International

Broadchurch: seizoen 1

door • 27/01/2014 • RecensiesReacties (0)2347

Cast David Tennant, Olivia Colman, Jodie Whittaker, Andrew Buchan, Carolyn Pickles en Arthurt Darvill
Genre Drama
Speelduur 44 minuten
Aantal afleveringen 8
Zender ITV (Engeland) RTL 4 (Nederland)
Awards Geen

Plot Het sobere kustplaatsje Broadchurch wordt opgeschrikt door de moord op de 11-jarige Danny Latimer. Detective Alec Hardy (David Tennant), die getergd is door een eerder mislukte zaak die breed in de media werd uitgemeten, moet nu deze moordzaak oplossen samen met lokale detective Ellie Miller (Olivia Colman). Zij zou echter de baan krijgen die Hardy nu heeft en is ook nog eens de buurvrouw en goede vriendin van de familie Latimer.

Memorabele quote Mark Latimer: “This house, this town, this job of mine: It’s all I’m ever going to be, innit? I know every second of it, and every second of it to come.”

Opvallend Het Amerikaanse netwerk Fox vond Broadchurch zo goed dat het besloot een remake te bestellen, die in het televisieseizoen 2014-2015 te zien is. Ook David Tennant viel in de smaak, want de acteur zal opnieuw de hoofdrol spelen. Hij staat dit keer tegenover Breaking Bads Anna Gunn. Oh en voor fans van het origineel is de remake ook leuk, de Amerikaanse versie krijgt namelijk een ander einde.

Hoe zit het in elkaar? Moord in een klein dorpje, het is een slimme succesformule voor een sterke misdaadserie. Het korte seizoen van acht afleveringen draait dan ook alleen om de moord op Danny Latimer. Toch is het niet per se een klassieke whodunnit, want de impact die het misdrijf op het dorpje heeft, is eigenlijk net zo belangrijk in de serie.

Waarom wel? We hebben het de laatste tijd zo vaak over de geweldige Scandinavische misdaadseries, dat we bijna zouden vergeten dat de Britten dit genre al veel langer heel goed beheersen. Broadchurch herinnert ons daar gelukkig weer aan. Met Doctor Who’s David Tennant en Olivia Colman heeft de serie een perfect detectiveduo te pakken. Zij worden goed aangevuld door een hele grote, getalenteerde cast, met Jodie Whittaker als de breekbare moeder Beth toch wel als beste actrice. Daarnaast is de spanning heel subtiel. De verdenkingen schieten wel heen en weer, maar de serie wordt intrigerend door de geheimzinnige, maar geloofwaardige personages. Langzaam ontvouwt het verhaal zich tot een maag omdraaiend drama met een ‘dit kan niet waar zijn’-einde.

Waarom niet? Dit is geen misdaadserie vol actie of overdreven spanningen. Kijk niet gek op als er een half uur lang vrij weinig gebeurt en er dan ineens een paar belangrijke ontwikkelingen in het slot worden gepropt. Ook kunnen de personages wel als wat clichématig worden ervaren: de norse, getergde mannelijke detective en de vrouw die zich tegenover hem moet bewijzen.

Blijven kijken? Wij snappen nog niet hoe het kan, want deze reeks had niet beter afgesloten kunnen worden, maar er komt een tweede seizoen. Alleen al uit nieuwsgierigheid moet daar wel naar gekeken worden.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.