Credits: Ursula Coyote / AMCCredits: Ursula Coyote / AMC

Breaking Bad: seizoen 5

door • 01/10/2013 • RecensiesReacties (3)479

Cast Bryan Cranston, Aaron Paul, Anna Gunn, Dean Norris, Betsy Brandt, RJ Mitte en Bob Odenkirk
Genre Drama/thriller
Speelduur 50 minuten
Aantal afleveringen 16
Zender AMC (Amerika) Nederland 3 (Nederland)
Awards Primetime Emmy Award for Outstanding Drama Series en Outstanding Supporting Actress in a Drama Series (Anna Gunn)

Plot Walter (Bryan Cranston) heeft na het afrekenen met Gustavo Fring (Giancarlo Esposito) nu zelf de touwtjes in handen. Hij is nu eindelijk zelf de baas over het grootste methamfetamine imperium van Amerika. Hiermee verkeerd hij echter in groter gevaar dan ooit te voren.

Memorable quote Walt: “We’re done when I say we’re done.”

Opvallend Bedenker en schrijver Vince Gilligan bedacht het personage Walter White toen hij tijdens een periode van werkeloosheid spottend opmerkte dat hij net zo goed crystal meth vanuit een camper kon gaan produceren om aan geld te komen.

Hoe zit het in elkaar? Na de ietwat slome eerste twee seizoenen van Breaking Bad gaat het er de laatste seizoenen, en met name dit allerlaatste seizoen, keihard tegenaan. De grote man achter deze geniale serie, Vince Gilligan, heeft jarenlang gewerkt, opgebouwd en ‘gespaard’ om de kijker met dit laatste seizoen helemaal weg te vagen. En met succes. Dit is toch best een risico geweest, gezien er zonder twijfel mensen zijn afgehaakt of de serie even op pauze hebben gezet na het slome tempo van de eerste jaargangen. Er ging met name veel tijd zitten in de achtergronden van de karakters, en dat zijn er genoeg. Toch is het broodnodig voor de serie. Dankzij de jarenlange opbouwende seizoenen, ontwikkelt Breaking Bad tijdens het vijfde seizoen een niveau van diepgang dat misschien wel geen enkele serie weet te halen.

Waarom wel? Bloedstollende spanning, vlijmscherpe actie, superbe drama en de grootste antiheld allertijden. Dit zijn slechts enkele woorden die bij deze ongelooflijk goede televisieserie passen. Breaking Bad scoort wat ons betreft een perfecte score op alle vlakken. Dit is een verhaal dat wordt overgedragen aan onze kinderen en daarna aan hun kinderen, zoals onze ouders dat bij ons deden met filmklassiekers als The Godfather. Als je nog niet aan dit fenomeen bent begonnen, hoor je er gewoon niet bij. Je zou je bijna moeten schamen. Breaking Bad biedt zoveel raakvlakken dat het niet uitmaakt wat je smaak of voorkeur is. Vanuit werkelijk een handvol perspectieven leven wij als kijkers niet alleen mee met de hoofdpersoon, maar kunnen we onszelf ook vinden in alle kanten van het verhaal. The good guy, the bad guy, de echtgenote en de compagnon, ze zijn allemaal uitstekend neergezet in wat ons betreft één van de beste series aller tijden.

Waarom niet? Voor kijkers met zeer weinig geduld kunnen wij ons, zoals gezegd, wel voorstellen dat de eerste seizoenen misschien niet zo denderend overkomen. Maar alsjeblieft, geef deze belachelijk goede serie een kans, en je zult er gegarandeerd geen spijt van hebben. Want laten we eerlijk zijn, die zelfgemaakte maaltijd, waar je moeder uren voor heeft staan zwoegen, daar kan toch ook geen patatje-met tegenop?

Blijven kijken? Helaas is er met dit seizoen een einde gekomen aan een fantastisch tijdperk. Maar wat een einde. Het klopt, het is juist, het is echt. Het is Breaking Bad.

Gerelateerde berichten

3 Responses to Breaking Bad: seizoen 5

  1. Marloes van Bedaf zegt:

    Amen.

  2. Yes, Vince Gilligan is nu betrokken geweest bij twee van mijn favoriete televisieseries ooit.

  3. The making of BB….is gemaakt tijdens een gastrol van Bryan Cranston in X-Files.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.