Credits: HBOCredits: HBO

Boardwalk Empire: seizoen 5

door • 19/03/2015 • RecensiesReacties (0)592

Cast Steve Buscemi, Michael Shannon, Vincent Piazza, Kelly Macdonald, Patricia Arquette, Anatol Yusef en Marc Pickering
Genre Drama/misdaad
Speelduur 55 minuten
Aantal afleveringen 8
Zender HBO (Amerika / Nederland)

Plot Nucky Thompson (Steve Buscemi) heeft zich in 1931 op Cuba gevestigd met Sally Wheet (Patricia Arquette). Na een ontmoeting met Meyer Lansky (Anatol Yusef) en een ter nauwer nood overleefde moordaanslag besluit Nucky terug te gaan naar de VS om alle zaken recht te breien en eindelijk rust te krijgen.

Memorabele quote Nucky Thompson: “I was a bellboy. The first time I was tipped a nickel, I thought, ‘The world is a wonderful place… but a dime, a dime would be better.’ Then it was a quarter.”

Opvallend Boardwalk Empire werd geschoten in Brooklyn, waar voor vijf miljoen dollar de bekende boardwalk werd nagebouwd. Producer Martin Scorsese stond er op de werkelijkheid zo dicht mogelijk te benaderen, tot aan de afmetingen van de planken van de boulevard.

Hoe zit het in elkaar? Boardwalk Empire had nog wel genoeg verhaal om de serie wat langer te rekken, maar omdat het vijfde seizoen het laatste moest zijn, is dit seizoen dan ook erg compact. Daardoor is het een stuk sneller en minder diep uitgewerkt dan voorgaande seizoenen. Ook wordt er voor het eerst veel ruimte gemaakt voor flashbacks.

Waarom wel? Omdat je als volger van Boardwalk Empire afsluiting wil. Het meeslepende verhaal van Nucky Thompson komt tot zijn einde en het is interessant om te zien wat de schrijvers daarvan gemaakt hebben. Het is het seizoen waarin de spanningen tussen de verschillende takken van de maffia het hoogst oplopen tot nu toe, en waarin we eindelijk wat over de jeugd van Nucky te weten krijgen. En net als in de vorige seizoenen zit ook dit seizoen vol met uitstekende acteurs en is de sfeer uit de drooglegging enorm goed getroffen.

Waarom niet? Doordat de serie sneller dan verwacht afgerond moest worden, heeft de hele serie een opgejaagd gevoel. Alle verhaallijnen moeten worden afgerond en dan willen de makers ook nog eens de jonge jaren van Nucky Thompson vertellen. Daardoor krijgt een serie die bekend stond om zijn traagheid een erg compact en overhaast einde. Veel personages met belangrijke bijrollen komen om het leven, terwijl dat lang niet altijd enige invloed op het plot heeft. Boardwalk Empire probeert de serie met een flinke knal te eindigen, maar uiteindelijk valt het slot nogal tegen.

Blijven kijken? Al zou je willen, het kan niet. De HBO-serie is afgelopen en de serie komt niet meer terug. Wel probeert producer Mark Wahlberg een door Martin Scorsese geregisseerde Boardwalk Empire-film van de grond te krijgen.

Het vijfde en laatste seizoen van Boardwalk Empire is vanaf 18 maart 2015 verkrijgbaar op DVD en Blu-ray en wordt uitgebracht door Warner Bros. Home Entertainment.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.