Credits: Saeed Adyani / NetflixCredits: Saeed Adyani / Netflix

Bloodline: seizoen 1

door • 12/05/2015 • RecensiesReacties (0)965

Cast Kyle Chandler, Linda Cardellini, Sissy Spacek, Ben Mendelsohn, Norbert Leo Butz, Brandon Larracuente, Enrique Murciano, Sam Shepard, Jacinda Barrett en Chloë Sevigny
Genre Drama
Speelduur 58 minuten
Aantal afleveringen 13
Zender Netflix (Amerika / Nederland)

Plot De familie Rayburn bezit een hotel in Key West, Florida. Om te vieren dat het hotel 45 jaar bestaat komt iedereen voor een weekend bij elkaar. Zelfs Danny (Ben Mendelsohn), het zwarte schaap van de familie, komt naar huis om het feest bij te wonen. Eenmaal thuis besluit hij dat hij voorgoed wil blijven. Maar zijn terugkeer ontwricht langzaam het hele gezin. De verantwoordelijke broer John (Kyle Chandler) probeert zo goed als hij kan alles bij elkaar te houden, maar de beerput van geheimen die is geopend lijkt niet meer dicht te kunnen.

Opvallend Ben Mendelsohn, die in Bloodline het zwarte schaap en de oudste zoon Danny speelt, is in het echte leven juist de jongste. Hij is van 1969 terwijl acteurs Norbert Leo Burtz (1967) en Kyle Chandler (1965) die zijn jongere broers spelen in het echt dus ouder zijn.

Hoe zit het in elkaar? Kyle Chandlers personage John is ook de verteller van de serie. De meeste afleveringen beginnen met zijn voice-over, waarin hij langzaam meer onthult over wat er gebeurd is in zijn familie. Zijn voice-over gaat vaak samen met flash forwards naar bepaalde gebeurtenissen, die aan het einde van de serie pas helemaal getoond worden. In de laatste afleveringen valt alles dan ook ineens samen.

Waarom wel? Als er iets is dat Netflix kan, is het wel het produceren van series die we gewoonweg wel moeten binge watchen. Bloodline is er daar ook weer eentje van. Het donkere familiedrama zit zo knap in elkaar met flashforwards en voice-overs, dat er vanaf de openingsscène spanning opgewekt wordt, die met elke aflevering stijgt. Naar mate het verhaal vordert, komen er steeds meer familiegeheimen boven water en zien we de op het eerste gezicht perfecte familie verscheurd worden. In de laatste afleveringen valt alles samen en krijgen we niet alleen antwoord op al onze vragen, maar worden we ook nog eens verbluft achtergelaten. Over alle andere elementen van de serie valt ook niets te klagen. Aan de cinematografie is net zoveel aandacht gestoken als we dat gewend zijn van films. Key West wordt als een schitterend paradijs getoond door de soepel bewegende camera’s en de mangroven worden juist als een decor gebruikt voor de duistere zaken die zich op het eiland afspelen. Daarnaast is de casting geweldig met een mix van bekende gezichten (Kyle Chandler) en acteurs die hun sporen wel al verdiend hebben, maar voor het publiek toch nieuw zijn, zoals doorgewinterde Broadway-acteur Norbert Leo Butz. Stuk voor stuk zijn ze perfect gecast. Waar we na de pilot nog vonden dat de personages iets te cliché waren, is daar na dertien afleveringen niks meer op aan te merken. Zoals het verhaal zich langzaam ontwikkelt, doen de personages dat ook en laten ze allemaal meerdere kanten van zichzelf zien. Allemaal verliezen ze de grip op iets (zichzelf, elkaar, hun partners) en dat maakt dat wij constant ademloos naar hen kijken. Door het geweldige acteerwerk kunnen we ook niets anders dan met hen meeleven. Het liefste zouden we de Rayburns een handje helpen, maar als kijker zijn we net zo machteloos als de familie zelf, en dat is nou net waardoor de serie tot het einde aan krachtig blijft.

Waarom niet? Kijkers moeten aardig wat geduld hebben met Bloodline. De serie komt erg traag op gang, dat vonden wij al tijdens het kijken van de pilot. De eerste drie afleveringen zijn zeker al intrigerend, maar door het lage tempo is het toch wat lastig om erin te komen. Het zorgt misschien zelfs voor wat verwarring over de verhaallijnen. Later is wel duidelijk dat al dat opbouwen nodig is en zijn we er zelfs dankbaar voor, maar goed, achteraf praten is altijd makkelijker. Het is dus misschien even vervelend, maar kijk alsjeblieft door, want uiteindelijk is al dat langzame gedoe het meer dan waard.

Blijven kijken? Wij vragen ons af of het tweede seizoen wel zo goed kan worden als het eerste, maar er is maar een manier om daar achter te komen. Lekker doorkijken dus, want na zo’n sterk eerste seizoen vol intrigerend familiedrama en geweldig acteerwerk zijn wij helemaal verslaafd en hopen we maar dat het vervolg niet teleurstelt.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.