Credits: Saeed Ayani / NetflixCredits: Saeed Ayani / Netflix

Bloodline: pilot

door • 21/03/2015 • RecensiesReacties (0)5946

Cast Kyle Chandler, Linda Cardellini, Sissy Spacek, Ben Mendelsohn, Norbert Leo Butz, Brandon Larracuente, Enrique Murciano en Sam Shepard
Genre Drama
Speelduur 58 minuten
Première 20 maart 2015
Zender Netflix (Amerika / Nederland)

Plot De familie Rayburn bezit een hotel in Key West, Florida. Om te vieren dat het hotel 45 jaar bestaat komt iedereen voor een weekend bij elkaar. Zelfs Danny (Ben Mendelsohn), het zwarte schaap van de familie, komt naar huis om het feest bij te wonen. Eenmaal thuis besluit hij dat hij voorgoed wil blijven, maar daar lijkt niet iedereen blij mee te zijn. Vader Robert (Sam Shepard) laat daarom de beslissing aan zijn andere kinderen over. John (Kyle Chandler) lijkt zijn oudere broer te willen helpen, zus Meg (Linda Cardellini) denkt ook dat Danny een tweede kans verdient, maar Kevin (Norbert Leo Butz) ziet zijn terugkeer absoluut niet zitten.

Opvallend De pilot van Bloodline ging al in februari in première op het Berlin International Film Festival. Het is natuurlijk geen film, maar het festival maakte graag plaats voor de nieuwe Netflix-serie en vond een plekje voor Bloodline tijdens de Berlinale Special Gala vertoningen.

Waarom wel? Op het eerste gezicht lijkt Bloodline alles in zich te hebben om de nieuwe Netflix hitserie te worden. De nieuwe dramaserie heeft een hele sterke ensemblecast, speelt zich af op een locatie die het geweldig op beeld doet en maakt nieuwsgierig door de slim geconstrueerde vertelvorm. Alle acteurs zijn perfect gecast; van Kyle Chandler als de golden boy van de familie tot Ben Mendelsohn, die juist het tegenovergestelde speelt. Chandler, die hiermee voortborduurt op zijn rol als Coach Taylor in Friday Nights Lights, is te horen als de voice-over van de serie terwijl er flash forwards vertoond worden. Zijn personage John sleept ons op die manier meteen mee in het verhaal, want al snel vertelt hij dat de terugkeer van zijn broer voor problemen gaat zorgen. Hoewel de serie zich afspeelt in zonnig Florida, wat meteen als paradijs neergezet wordt, lonkt er een duistere kant. “We’re not bad people, but we did a bad thing”, horen we John zeggen in de slotminuut. Dat doet ons verlangen naar meer afleveringen, want we willen natuurlijk weten wat ze dan gedaan hebben. Het is in ieder geval wel duidelijk dat de Rayburns niet de perfecte familie vormen die ze graag willen zijn. De scène waarin de drie broers en hun zus ruzie maken over het feit dat Danny onaangekondigd een date heeft meegenomen geeft een hoop weg over de onderlinge verhoudingen. De spanning tussen de vier is om te snijden, maar omdat we ons afvragen hoe dat zo is gekomen, wekt de serie een soort mysterie op en dat is Bloodline’s sterkste kant.

Waarom niet? Met 58 minuten is de pilot aan de lange kant en er wordt dan ook echt de tijd genomen. Aan de ene kant is dat fijn, want zo wordt er een stevige basis voor het verhaal gelegd, maar het komt de spanning helaas niet ten goede. Af en toe wordt er net iets te lang opgebouwd naar een onthulling of een spannend moment, waardoor die minder hard aankomen. Ook zijn de personages nog iets te cliché. We zien Danny al snel drugs gebruiken, horen hoe vader Robert zoon John als de verzorger van de familie beschrijft en zien dat Kevin de eerste beste kans om ruzie te maken met beide handen aangrijpt. Er is dus overduidelijk gekozen voor standaardtypes zoals het zwarte schaap, de lieveling en de driftkikker. De herkenbaarheid is misschien handig, toch hopen we dat de acteurs in de volgende afleveringen wat meer de diepte in mogen gaan, want talent hebben ze stuk voor stuk. De Rayburns zouden met gemak complexer gemaakt kunnen worden.

Blijven kijken? Zeker! Bloodline is zonder twijfel het binge-watchen op Netflix waard. De eerste aflevering zit vol goed acteerwerk, mooi camerawerk en een cliffhanger die ervoor zorgt dat wij meteen door willen kijken.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.