Credits: ABCCredits: ABC

Black Box: pilot

door • 07/05/2014 • RecensiesReacties (0)458

Cast Kelly Reilly, Ditch Davey, David Ajala, Vanessa Redgrave, Ali Wong, Laura Fraser en Siobhan Williams
Genre 
Drama/medisch
Speelduur 42 minuten
Première 24 april 2014
Zender ABC (Amerika)

Plot Catherine Black (Kelly Reilly), befaamd neurowetenschapper met een geweldige baan, worstelt met een bipolaire stoornis. Dit is slechts één van de geheimen die ze verbergt voor haar verloofde en haar familie. De enige die weet van haar aandoening is haar psychiater Dr. Helen Hartramph (Vanessa Redgrave), die Catherine van het begin af aan heeft gesteund en optreedt als moederfiguur, sinds Catherine’s eigen moeder zelfmoord pleegde.

Opvallend De makers van Black Box, onder wie Ilene Chaiken (The L-Word) wilden de bipolaire stoornis van Catherine wel een belangrijke rol laten spelen in de televisieserie, maar de serie moest er niet helemaal aan opgehangen worden. Daarom hebben ze geprobeerd om de bipolaire stoornis een deel van Catherine’s leven en gedrag te laten zijn, zodat de serie niet alleen maar om de aandoening draait.

Waarom wel? Er bestaan al een hele hoop medische dramaseries, maar nog nooit was er zo een als Black Box: een serie die laat zien hoe de hoofdpersoon omgaat met een lastige ziekte, namelijk bipolaire stoornis. Kelly Reilly is een geweldige actrice die de twee persoonlijkheden van haar personage Catherine heel geloofwaardig neer weet te zetten. De serie laat op een herkenbare, menselijke en luchtige wijze zien hoe ingewikkeld en moeilijk het hebben van een bipolaire stoornis is. Het verschil tussen de ‘echte’ Catherine, de neurowetenschapper, en haar tweede persoonlijkheid, een creatieve danseres, is interessant en schrijnend.

Waarom niet? Hoe goed Kelly Reilly de rol van Catherine ook neerzet, sympathie voor de hoofdpersoon blijft in de pilot nog uit. De dingen die ze doet, voornamelijk de acties die te wijten zijn aan de bipolariteit, komen nog ongemakkelijk en lomp over waardoor Catherine in het begin niet zo leuk lijkt, maar ook een beetje irritant is. Black Box is in een aantal opzichten erg over de top. Sommige personages worden wat overdreven neergezet en de bipolaire stoornis lijkt een excuus te worden voor extreem buitensporig gedrag.

Blijven kijken? Ja, Black Box krijgt het voordeel van de twijfel. Kelly Reilly is geweldig, de plot is interessant, de problematiek is nieuw in een serie als deze en er is nog zoveel te ontdekken aan Catherine en haar bipolaire stoornis, dat we voorlopig zeker even blijven kijken.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.