Credits: A&ECredits: A&E

Bates Motel: seizoen 1

door • 22/05/2013 • RecensiesReacties (0)392

Cast Freddie Highmore, Max Thieriot, Nicola Peltz, Olivia Cooke en Vera Farmiga
Genre Drama/thriller
Speelduur 40-47 minuten
Aantal afleveringen 10
Zender A&E (Amerika)
Awards Geen

Plot Zes maanden na de dood van haar man verhuist Norma Bates (Vera Farmiga) met haar 17-jarige zoon Norman (Freddie Highmore) naar Oregon. Met het idee een nieuw leven te beginnen kopen ze een motel in White Pine Bay. De vraag is of een nieuw huis, een nieuwe baan én een nieuw dorp al hun problemen op kunnen lossen.

Memorable quote Norman tegen Norma: “I’m not jealous! You’re my mother, not my girlfriend!”

Opvallend Bates Motel is geïnspireerd door het boek Psycho van Robert Bloch en Alfred Hitchcocks film met diezelfde naam. Psycho speelde zich echter af in de jaren 50 en Bates Motel vindt, ook al is het voorgaande geschiedenis, plaats in het nu.

Hoe zit het in elkaar? De producers van Bates Motel geven aan dat ze niet volledig gebonden zijn aan de eerder gemaakte werken over de familie Bates, maar toch vormt de serie een prequel voor de film uit 1960. Norma heeft een vreemde, intieme relatie met haar zoon en de vraag is of de reden voor zijn latere gedrag – in Psycho – aanleg of opvoeding is. Naarmate het verhaal vordert komen we hier iets meer over te weten, onder andere door het gebruik van flashbacks.

Waarom wel? Als je de film Psycho gezien hebt, dan wil je waarschijnlijk ook graag weten hoe de geschiedenis van de familie Bates eruit zag. Wat is er mis gegaan in de jeugd van Norman? Wat gaat er om in het hoofd van deze mysterieuze jongen? De serie gaat hier iets dieper op in en dat maakt het interessant. Het acteerwerk zorgt ervoor dat het soms wat vreemde script toch op een goede manier tot leven gebracht wordt. Niet alleen hoofdrolspelers Vera Farmiga en Freddie Highmore zijn goed gecast, ook Oliva Cooke is een bijzonder goede actrice. De chemie tussen de verschillende personages is bijna voelbaar, waardoor onder andere de intieme relatie tussen Norman en zijn moeder echt overkomt. Ook de sets zijn prachtig, waardoor Bates Motel de juiste sfeer krijgt.

Waarom niet? Na een aantal afleveringen werd Bates Motel helaas wat eentonig en saai. Tijdens het bekijken van de pilot kon niets ons afleiden, maar na een piek in het midden van het seizoen kon weinig onze aandacht nog vasthouden. De serie bestaat eigenlijk uit verschillende kleine verhalen, die in het grote verhaal bestaan. Deze verhaallijnen zorgen af en toe voor extra spanning en geheimzinnigheid, maar zijn te kort om echt indruk te maken. Er wordt net iets te veel in dit eerste seizoen gepropt, waardoor de kwaliteit sterk vermindert: het algehele verhaal laat veel te wensen over.

Blijven kijken? Waarschijnlijk geven we het tweede seizoen, dat in 2014 uitkomt, nog wel een kans. Ons enthousiasme na de pilot is na een aantal afleveringen behoorlijk afgezwakt, maar de twist in de seizoensfinale doet ons toch naar een vervolg uitkijken.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.