Credits: Pief WeymanCredits: Pief Weyman

Anna Drijver over Zwarte Tulp: “Ik ben trots dat ik in iets speel dat ik zelf ook wil zien”

door • 10/04/2015 • InterviewsReacties (0)1979

Met de komst van Videoland-serie Zwarte Tulp heeft Nederland voor het eerst een only on demand-serie. In de dramaserie over twee rivaliserende families, die allebei als eerste een zwarte tulp proberen te kweken, speelt actrice Anna Drijver (Levenslied) Emma, de dochter van de familie Vonk. Ze sprak met SERIEVISIE over het vertolken van een onsympathiek personage, werken met drie verschillende regisseurs en acteren met haar vriend Benja Bruijning als tegenspeler. 

Droomcast
Het is onmogelijk om naar Zwarte Tulp te kijken zonder bekende acteurs te herkennen. Naast Anna Drijver zijn er hoofdrollen weggelegd voor onder andere Huub Stapel, Linda van Dyck, Marcel Musters, Roeland Fernhout en Benja Bruijning. “Het creatieve team had een droomlijstje met acteurs en eigenlijk hebben alle acteurs waarvan zij hoopten dat die het zouden doen ja gezegd”, vertelt Drijver. Toen het project bij haar terecht kwam, keek ze zelf eerst naar de makers en de acteurs. Regisseur Ben Sombogaart kende ze al van de film Bride Flight waarvoor ze samenwerkten en ook het feit dat acteurs Stapel, Van Dyck en Musters al hadden toegezegd wekte interesse bij haar op. “Ik dacht: Het script moet wel heel slecht zijn of het moet met een iphone gefilmd worden, wil dit niet interessant zijn.”

Onsympathiek personage
Vervolgens leerde de actrice meer over de verhaallijn en het personage dat zij zou gaan spelen; Emma Vonk. “Ik speel een hele bonkige, eigenwijze vrouw en dat vond ik interessant”, begint ze. “Ze is heel stuurs en eigenwijs en eigenlijk niet zo heel sympathiek. Sympathiek is leuk, maar het is ook saai. Het feit dat zij niet zo’n hele goede moeder is, vind ik heel spannend. Dat ze soms niet goed oplet of naar haar kind omkijkt, dat maakt het interessant.” Dat Emma niet de makkelijkste of aardigste is, betekent overigens niet dat Drijver haar leuker probeert te maken. “Ik probeer te zorgen dat ook al is het onsympathiek of gek wat ze doet en maakt ze misschien niet de juiste keuze, dat je wel begrijpt waarom ze die keuze maakt. Ze moet dat hele bedrijf leiden en haar moeder is verdrietig. Ze heeft allemaal dingen aan haar hoofd, dan heeft ze soms geen zin om naar haar dochter, die gekke tekeningen maakt, te luisteren.”

Drie regisseurs
De keuzes die haar personage maakt of de manier waarop ze met bepaalde situaties omgaat, werd al vroeg in de voorbereiding besproken met de drie regisseurs van de serie. Ties Schenk regisseerde zes afleveringen van Zwarte Tulp terwijl Ben Sombogaart en Vincent Schuurman beide drie afleveringen voor hun rekening namen. “We hebben bijvoorbeeld bedacht dat Emma nogal mannelijk is in de zin dat ze niet makkelijk over haar gevoel kan praten. Als zij ermee zit dat Felix haar niet meer terugbelt, dan zegt ze niet ‘Ik vind het nogal vervelend dat ‘ie niks laat horen’, maar dan gaat ze lullig tegen hem doen. Eigenlijk heb ik haar dus een beetje als een soort man gespeeld, die een missie heeft en gewoon aan het werk wil en al het andere gedoe vindt”, verklaart Drijver. Dat er drie regisseurs verantwoordelijk waren voor de serie, maakte voor de actrice niet uit. “De regisseur is wel heel belangrijk, maar het is niet zo dat we elke keer opnieuw moesten beginnen met iemand anders, omdat het verhaal gewoon doordendert.”

On demand
Omdat Zwarte Tulp volgens Drijver dus ‘doordendert’ en ‘een groot episch ding’ is, vindt ze het fijn dat kijkers de serie kunnen binge-watchen. Het is de allereerste Nederlandse serie die speciaal voor ‘on demand’ is gemaakt en exclusief online bekeken kan worden. “Ik ben er trots op dat ik in iets speel dat ik zelf ook wil kijken. Het verhaal dendert door, er zitten spannende plot-ontwikkelingen in en steeds als je denkt dat je het weet, dan weet je het toch weer niet”, zegt ze enthousiast. “Er zitten geweldige personages in en mooie thema’s zoals die van de liefde van ouder voor hun kinderen of tussen broers en zussen”, gaat ze verder. “De acteurs zijn allemaal zo fijn om naar te kijken, er wordt echt heel mooi gespeeld over de hele linie”, prijst ze de acteerprestaties van haar collega’s.

Broer en zus
Eén van de castleden is Benja Bruijning, met wie ze in het echte leven een relatie heeft. In de nieuwe dramaserie spelen de twee, die al eerder samen het scherm deelden, echter broer en zus. “Eerst dacht ik nog Benja, kun je niet Felix (uiteindelijk vertolkt door Gijs Naber) spelen. Een beetje eigenbelang natuurlijk, want dan kan ik tenminste met hem zoenen. Het leek me leuker om met hem de romantiek te spelen. Hij vond Jouri’s rol interessanter, die zit net tegen gekte aan en is natuurlijk daardoor ook een heel spannend personage.” Uiteindelijk viel het spelen van televisie broer en zus dan ook alles mee, ze zijn en blijven natuurlijk professionele acteurs. “Ik vind dat we heel erg op elkaar lijken in de scène waarin we zo samen de kist van onze vader in de auto schuiven. Ik zag dat terug en dacht ‘dit is echt broer en zus!’, dat verbaasde me wel. Op dat moment had ik geen enkele chemie of sparkle met hem, er was echt niks romantisch aan. Kennelijk kun je dat ook allemaal wegspelen”, aldus Drijver over de samenwerking.

Seksscène
Gekker was het kijken van de serie samen met haar ouders, die helemaal verslingerd zijn aan Zwarte Tulp. Toen ze onlangs op bezoek ging en dacht even mee te kijken, viel ze precies middenin de verkeerde scène. “Met Pasen plofte ik even tussen mijn ouders in op de bank en welke scène begint er; een seksscène”, verklapt Drijver lachend. “Ik heb er de hele tijd alleen maar doorheen gepraat en zo geroepen van ‘Haha, net nu ik tussen jullie inzit’. Sowieso is het raar als je met je ouders naar een seksscène kijkt, ook al is het in James Bond of zo, maar laat staan als het je eigen dochter is.. Wat een toeval, van alle scènes..”

Vervolg
Een paar dagen later ontving de actrice berichtjes van haar ouders, die trouw door hadden gekeken. Ze schreven dingen als ‘We hebben het uit, wat goed, wat spannend en we willen door’. Een mooier compliment had Drijver niet kunnen krijgen. “Ze zeggen dat echt niet over alles wat ik doe”, verklaart ze. Mooie reacties kreeg ze ook uit andere hoeken. “Als iets op televisie is krijg je meer massale reacties. Nu is het niet zoveel, maar de reacties die ik krijg, zijn allemaal van mensen die super enthousiast zijn. Dat zijn mensen die het bewust hebben gekeken en dat vaak in een week of een paar dagen hebben gedaan. Dat mensen na afloop het gevoel hebben ‘ik wil door’, dat is natuurlijk wat je wilt bereiken”, aldus de actrice.

Ze hoopt zelf dan ook op een tweede seizoen van Zwarte Tulp en met de cast en crew wordt er onderling over gepraat. “Er kan nog zoveel gebeuren en dat is echt heel leuk. We hebben een half jaar ervaring met die rollen en daardoor zit iedereen er nog beter in. Ik zou wel nog meer scènes met Roeland Fernhout willen. Of stel je voor dat Emma zwanger wordt van Felix”, zijn dingen die door haar hoofd spoken. Met de regisseurs sms’t ze over andere series waaruit ideeën gehaald kunnen worden. “Het is gewoon leuk om er op die manier over na te denken, ook als het niet gebeurt”, zegt ze, doelend op een vervolg. Trots op de eerste reeks is ze in ieder geval. “Het was echt hard werken, want we wilden allemaal iets moois maken, dat echt goed is, en dat is denk ik gelukt.”

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.