Credits: Van Redin / ABCCredits: Van Redin / ABC

American Crime: pilot

door • 07/03/2015 • RecensiesReacties (0)912

Cast Timothy Hutton, Felicity Huffman, Joe Nemmers, W. Earl Brown, Brent Anderson, Elvis Nolasco, Caitlin Gerard, Johnny Ortiz en Benito Martinez
Genre Drama/misdaad
Speelduur 42 minuten
Première 5 maart 2015
Zender ABC (Amerika) 13th Street (Nederland)

Plot Veteraan Matt en zijn vrouw Gwen zijn in hun eigen huis overvallen. Matt is vermoord en Gwen ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. De politie in het stadje Modesto kan al snel vier verdachten aanhouden, die allemaal van verschillende afkomst zijn en stuk voor stuk op een andere manier bij de misdaad betrokken lijken te zijn.

Opvallend American Crime volgt de trend van anthologische series en het verhaal en de personages die in deze pilot geïntroduceerd worden, zullen dus niets te maken hebben met eventuele volgende seizoenen. De serie is bedacht door Oscar-winnaar John Ridley (12 Years a Slave), die al heel wat televisie-ervaring heeft, maar nu voor het eerst naast scenarioschrijver en regisseur dus ook de maker en showrunner is.

Waarom wel? Het is natuurlijk niet nieuw dat een serie een bepaalde gebeurtenis vanuit verschillende personages bekijkt, maar toch lijkt John Ridley met American Crime iets eigenzinnigs te hebben gecreëerd. De verschrikkelijke misdaad is complexer dan aanvankelijk lijkt en dat maakt het interessant. Al snel vragen wij ons af wie nou wat heeft gedaan en wat de verschillende personages allemaal te verbergen hebben. Elk karakter is dan eigenlijk ook op zijn of haar eigen manier boeiend en er is geen enkele acteur die zijn of haar rol niet met overtuiging speelt. Zo portretteert Felicity Huffman met verve Matts verbitterde, maar vooral ook sterke moeder Barb en brengt Caitlin Gerard op haar beurt junkie Aubrey knap tot leven. Elk personage is slachtoffer, dader of nabestaande, maar niet op de clichématige manier die je zou verwachten. De nabestaanden zijn bijvoorbeeld niet alleen maar rouwend te zien en we krijgen een kijkje in hun verleden, waaruit meteen blijkt dat ze zo hun eigen problemen hebben. Gezien alle personages van andere afkomst zijn, speelt ook ras meteen een belangrijke rol in de serie. Dat maakt het geheel alleen maar sterker, want de verschillende verhoudingen en vooroordelen (zo noemt Barb een Mexicaanse verdachte meteen illegaal en probeert Alonzo twee blanke agenten te overtuigen dat hij zijn zoon toch echt wel goed heeft opgevoed) zetten de boel op scherp. Nee, deze dramaserie gaat overduidelijk geen gevoelige onderwerpen uit de weg en dat kunnen wij wel waarderen.

Waarom niet? Natuurlijk dient een pilot om het verhaal en de bijbehorende personages goed te introduceren, maar in American Crime lopen er zoveel verschillende verhaallijnen door elkaar dat wij na tien minuten al de weg kwijt waren. Het is lastig om te onthouden wie ook alweer wie is en ook duurt het in het geval van sommige personages lang voordat duidelijk is wat zij met de woningoverval te maken hebben. Hierdoor verliest de eerste aflevering ondanks het sterke verhaal wat kracht, want soms gaan goed gespeelde scènes zo aan ons voorbij omdat we te druk bezig zijn met uitzoeken hoe het ook alweer zit. De paar flashbacks van Matt en Gwens bruiloft die af en toe voorbij schieten leiden ons helaas ook af, al krijgen we daardoor wel een glimp te zien van wie zij waren.

Blijven kijken? De pilot was even wennen door het grote aantal personages, maar uiteindelijk toch boeiend genoeg om te willen doorkijken. De onthulling in de laatste minuut doet vermoeden dat American Crime een complexe serie wordt en daar zien wij graag meer van.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.