Credits: Will Hart / NBCCredits: Will Hart / NBC

Allegiance: pilot

door • 07/02/2015 • RecensiesReacties (3)899

Cast Hope Davis, Scott Cohen, Gavin Stenhouse, Margarita Levieva, Morgan Spector, Alexandra Peters en Kenneth Choi
Genre Drama/spionage
Speelduur 44 minuten
Première 5 februari 2015
Zender NBC (Amerika)

Plot Alex O’Connor (Gavin Stenhouse) is net begonnen als analist bij de CIA en gespecialiseerd in Russische zaken. Hij weet echter niet dat zijn ouders, Katya (Hope Davis) en Mark (Scott Cohen), en zijn zus Natalie (Margarita Levieva) banden hebben met de SVR (Russische buitenlandse inlichtingen en veiligheidsdienst). Ze werden jaren geleden gedeactiveerd, maar nu worden ze opnieuw opgeroepen om ervoor te zorgen dat ook hun zoon een SVR-spion wordt, voordat hij het terroristische complot ontdekt dat Amerika klein kan krijgen.

Opvallend Allegiance is een Amerikaanse remake van de Israëlische serie The Gordin Cell. Hoewel er in de vertaling wel iets verloren gaat, lijkt Allegiance vast te houden aan het oorspronkelijke verhaal en zijn karakters. The Gordin Cell leunt echter heel erg op de Israëlische cultuur, wat er voor zorgt dat de kijker gaat geloven in het mogelijk echte bestaan van de SVR-spionnen. Dat is iets waarin Allegiance tekort schiet.

Waarom wel? De pilot heeft een hoog tempo, waardoor wij eigenlijk direct in het verhaal ziten. In de eerste scène zien we hoe een Russische man levend verbrand wordt door de SVR en dat maakt nieuwsgierig. Vervolgens ontmoeten we de jonge analist Alex, die – dankzij het feit dat hij Russisch spreekt en nieuw is bij de CIA – direct betrokken wordt bij deze grote zaak. Dit, in combinatie met het spionageverleden van zijn ouders, zorgt voor een interessant verhaal. Wij zijn benieuwd naar hoe dit familiedrama zich gaat ontwikkelen. Hoe gaan Katya en Mark dit oplossen, zonder hun familie te riskeren?

Waarom niet? Een eerste punt van kritiek is dat het een spionagedrama is, zonder al te veel (goede) spionage. Moeder Katya is vanaf haar zeventiende een spion bij de KGB/SVR, maar heeft in al die jaren blijkbaar niet zoveel geleerd. Een vluchtplan bedenken en vervolgens vliegtickets kopen met je eigen creditcard? Daar had ze beter over na kunnen denken. Daarnaast hebben we ook een beetje moeite met zoon Alex. De jongen is apart te noemen. Hij weigerde tot zijn achtste te spreken, maar blijkt achteraf een genie. Iets wat we net wat te vaak meekrijgen in de pilot. En klinkt het onderwerp van deze serie bekend? Allegiance kan nu al vergeleken worden met The Americans. Een serie die door ons overigens direct veel beter ontvangen werd.

Blijven kijken? Voor nu zeggen we voorzichtig ‘ja’. Misschien schuilt er in Allegiance toch nog een spannend spionagedrama.

Gerelateerde berichten

3 Responses to Allegiance: pilot

  1. Mike Vaandering zegt:

    Helaas heeft deze serie al kansloze start…. première is geflopt (qua kijkcijfers)

  2. Cin zegt:

    En waar kan ik deze serie dan bekijken vanuit Nederland?

  3. Kirsten Jordan zegt:

    De serie is op dit moment helaas (nog) niet legaal te bekijken in Nederland. Maar wellicht dat je zelf andere wegen kent.. ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.