Credits: SBSCredits: SBS

Alcatraz: seizoen 1

door • 16/03/2013 • RecensiesReacties (0)583

Cast Sarah Jones, Jorge Garcia, Jonny Coyne, Parminder Nagra, Sam Neill en Leon Rippy
Genre Actie/science fiction
Speelduur 60 minuten
Afleveringen 13
Zender Fox (Amerika) Net 5 (Nederland)
Awards Imagen Award nominatie Beste Televisieacteur (Jorge Garcia)

Plot Op mysterieuze wijze zijn alle gevangenen en bewakers van de Alcatraz gevangenis in 1963 van de ene op de andere dag verdwenen. Omdat ze veertig jaar later ineens stuk voor stuk beginnen op te duiken, wordt er een speciale politie eenheid opgezet die met behulp van de schrijver en Alcatraz expert Dr. Diego Soto (Jorge Garcia) de boeven opnieuw moet zien op te sporen.

Memorabele quote Diego: “We’re never gonna really find out what’s going on here, are we?”

Opvallend Ondanks dat de serie door vele critici na het zien van de pilot werd bestempeld als één van de meest spannende nieuwe series, werd Alcatraz steeds slechter bekeken. De seriesfinale trok in Amerika zelfs minder kijkers dan de pilot. Er was gedurende het eerste seizoen sowieso geen aflevering die lagere kijkcijfers haalde dan de slotaflevering.

Hoe zit het in elkaar? Dat de serie werd bestempeld als veelbelovend is geen wonder. In de eerste aflevering word je namelijk al gelijk meegesleurd in het mysterieuze plot, dat stikt van de spanning en potentie biedt voor een heerlijk seizoen vol vragen en raadsels. De makers zorgen vanaf het begin al voor een sterke introductie van de cast, waar Jorge Garcia de meest opvallende naam is. Hij is de grote vriendelijke knuffelbeer, die bekend is geworden door Lost. Afijn, het team wordt samengesteld met als taak het opsporen van de gevangenen, maar al snel wordt duidelijk dat niet iedereen dezelfde intenties heeft. De vele vragen en mysteries die Alcatraz met zich meebrengt, zijn toch wel terug te leiden tot J.J. Abrams. Hij nam voor deze serie slechts de rol van producent op zich, maar droeg duidelijk wel die herkenbare ‘Abrams-saus’ aan de serie over.

Waarom wel? Alcatraz is een vermakelijke, maar ook toegankelijke mix van actie, spanning en mysterie. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om het te volgen, maar je oude tante Truus zal er waarschijnlijk weinig van opsteken. Met andere woorden, het zit er mooi tussenin.

Waarom niet? Ondanks de veelbelovende start vervalt de serie eigenlijk per aflevering nogal snel in herhaling. Elke goedlopende serie bouwt na een pakkende start langzaamaan op naar een spannende conclusie. In het geval van Alcatraz is die pakkende start er wel, maar gebeurt er verder bar weinig om het spannend en vooral verrassend te houden tot het einde. Je zou gerust halverwege het seizoen een handvol afleveringen kunnen missen, om vervolgens pas bij de finale weer in te schakelen. En dat is nou precies de reden waarom wij afhaken en dus ook ons grote kritiekpunt op de serie: te veel herhaling, te weinig nieuwe informatie.

Blijven kijken? Het is goed te begrijpen dat kijkers inderdaad afhaken na de eerdergenoemde kritiekpunten. Veel series waar J.J. Abrams aan mee heeft gewerkt, startte matig en werden vaak pas beter ná het eerste seizoen. Denk aan Lost en Fringe. Maar bij Alcatraz pakte dit helaas verkeerd uit, het tweede seizoen is door Fox geannuleerd.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.