Slider_SV_Jason

Acteur: Jason Lee

door • 10/04/2013 • Acteurs / ActricesReacties (0)461

Naam Jason Lee
Geboortedatum 25 april 1970
Geboorteplaats Orange County, Californië

Series 
– My Name Is Earl (96 afleveringen)
– Memphis Beat (20 afleveringen)
– Up All Night (7 afleveringen)
– Raising Hope (3 afleveringen)

Hoe het begon In 1991 zag Jason Lee Steve Buscemi in de film Barton Fink van de gebroeders Coen. Vanaf dat moment wist hij dat hij wilde acteren. Lee is vooral bekend door zijn films onder leiding van Kevin Smith. Sinds hij de hoofdrol speelde in Smiths cultfilm Mallrats heeft de regisseur altijd wel een rolletje voor hem liggen. En zo niet, dan schrijft hij die gewoon het script in. Het personage Banky, Ben Afflecks striptekenpartner in Chasing Amy, is speciaal voor Lee bedacht.

Meest bekend van In 2005 kreeg Lee de hoofdrol in de NBC-komedie My Name Is Earl. Hierin speelt hij de naamgever van de serie. Earl is een voormalig low life-crimineel, die geobsedeerd raakt door het concept van karma. Met hulp van een op een papiertje gekrabbelde lijst probeert hij al zijn gemaakte fouten recht te zetten. Lee is voor zijn rol meerdere malen genomineerd voor de prijs van Beste Acteur in een Musical of Komedie, waaronder twee keer voor een Golden Globe en even vaak voor een Screen Actors Guild Award. Bovendien is hij bij het overgrote deel van de afleveringen ook producer.

Talenten Toen hij in 1995 als acteur doorbrak met Mallrats, had Lee er al een hele carrière opzitten. Zeven jaar lang was hij professioneel skateboarder. Samen met de legendarische Tony Hawk was hij de eerste die een schoenendeal kreeg van het merk Airwalk. Bovendien richtte hij met een vriend het skatemerk Stereo op.

Opvallend Lee noemde zijn oudste zoon Pilot Inspektor, een naam die zo absurd is dat zelfs Coldplays Chris Martin de kinderbescherming wilde bellen. Hij haalde inspiratie uit het nummer He’s Simple, He’s Dumb, He’s The Pilot van de Californische band Grandaddy. Pilot Inspektor is nu negen jaar oud. We wensen hem alvast succes als hij over een paar jaar naar college gaat. Lee’s andere twee kinderen heten gewoon Casper en Sonny. Daarbij moet wel worden aangetekend dat Casper een meisje is.

Memorabele quotes Jason Lee: “The day I become the jaded, cynical, asshole actor that takes it all for granted, doing parts just for money, is the day I get the fuck out of acting for good. I’ll never let that happen.”

Kijktip Lee is fenomenaal als besnorde levensbeteraar in My Name Is Earl. De laatste aflevering verscheen in 2009, maar RTL5 zendt op doordeweekse middagen nog herhalingen uit. Daarnaast zijn natuurlijk al zijn filmrollen onder Kevin Smith legendarisch. Op dit moment is Lee aan het filmen voor de pilot van CBS-drama Second Sight. Daarin speelt hij Tanner, een detective met een oogaandoening die hem ernstige hallucinaties geeft. Wij zijn nu al benieuwd.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.