Credits: NBCCredits: NBC

30 Rock: seizoen 7

door • 03/02/2013 • RecensiesReactie (1)317

Cast Tina Fey, Alec Baldwin, Tracy Morgan, Jane Krakowski, Judah Friedlander, Jack McBrayer, Scot Adsit en Kristen Schaal
Genre Komedie
Speelduur 20 minuten
Aantal afleveringen 13
Zender NBC (Amerika) Comedy Central (Nederland)
Awards SAG Awards voor Beste Acteur en Beste Actrice in een Komedieserie (Alec Baldwin en Tina Fey)

Plot De neurotische serieschrijfster Liz Lemon (Tina Fey) wordt continue geconfronteerd met haar arrogante baas Jack Donaghy (Alec Baldwin) en probeert met veel pijn en moeite haar twee grote sterren Tracy Jordan (Tracy Morgan) en Jenna Maroney (Jane Krakowski) in bedwang te houden.

Memorabele quote Tracy Jordan: “You’re even dumber than I look”

Opvallend 30 Rock acteur Alec Baldwin genoot zo enorm van zijn rol als Jack Donaghy dat hij NBC na het zesde seizoen aanbood om salaris in te leveren, zodat de serie eventueel verlengt zou kunnen worden met een zevende en achtste seizoen. Op 4 oktober 2012 schreef hij op Twitter: “I offered NBC to cut my pay 20% in order to have a full 7th and 8th seasons of 30 Rock. I realize times have changed.”

Hoe zit het in elkaar? De serie gaat dit seizoen weer vrolijk verder met waar het goed in is: vlijmscherpe corporate humor met een flinke korrel zout. Bedenker Tina Fey heeft een unieke komedieserie neergezet, die vooral door de vlotte en onverwachte woordgrappen massaal gewaardeerd is door de jaren heen. Het is niet zo zeer het verhaal die deze serie zo geestig maakt. Het zijn voornamelijk de unieke en hilarische karakters, die ondanks dat ze weinig persoonlijke veranderingen doormaken door de jaren heen, keer op keer blijven verrassen.

Waarom wel? Het maakt eigenlijk niet uit of je nou wel of niet een fan bent van kantoorhumor. Deze serie bied een unieke kijk op de supersnelle wereld binnen 30 Rockefeller Plaza die geschikt en aantrekkelijk genoeg is voor een zeer breed kijkerspubliek. Dit seizoen zijn de gastrolletjes van bekende acteurs zoals altijd opnieuw hilarisch. Denk bijvoorbeeld aan Bryan Cranston (Breaking Bad), die een schitterend optreden neerzet.

Waarom niet? Ondanks dat de serie grensverleggend blijft op het gebied van komedie lijkt de koek toch echt wel een beetje op. Dat mag ook wel, na zeven jaren van vernieuwende humor. Dit seizoen kan met name in het begin wat slomer worden ervaren als de voorgaande seizoenen. Op momenten mist het net even die punch line om je echt hard aan het lachen maakt in plaats van die tot kaakkramp leidende glimlach die minuten lang aanhoudt. Ook het karakter van Hazel Wassername (Kristen Schaal), voegt weinig toe en is eigenlijk een slechte kopie van de al bestaande Kenneth (Jack McBrayer).

Blijven kijken? Ondanks de kritiekpuntjes, en die zijn er zeker, is dit toch het laatste en bekronende seizoen op een serie die eigenlijk niet te vergelijken valt met andere komedieseries. Er is echt maar één 30 Rock. De finale is dan ook een typische 30 Rock finale: Geestig, scherp, heerlijk.

Gerelateerde berichten

One Response to 30 Rock: seizoen 7

  1. Tom van Steensel zegt:

    Heb 30 Rock de laatste paar seizoenen niet meer gevolgd, maar hoop dat ze Judah Friedlander een World Champion-waardige laatste scene hebben gegeven :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.